Časopis MARATONAC treću sezonu za redom bira najboljeg trkača, trkačicu i trku godine. U uži izbor je ušlo 5 trkača i 6 trkačica s malim statističkim podacima. Za najbolju trku nema užeg izbora, pa glasajte za trku koja vam je najdraža ili za koju smatrate da je najkvalitetnija ili najznačajnija. Molim što veći odaziv glasača, kako bi izbor bio što vjerodostojniji. Svoje odgovore možete slati na email adresu dragan.jankovic@zg.htnet.hr ili SMS porukom na mobitel 091-503-2734.

  1. Janez Maroević – Državni prvak u maratonu, pobjednik R'n'Reebok-a, s najboljim rezultatom godine u maratonu (Milano 2:27:07). Osim toga, još dva puta ispod 2:30 (Padova 2:27:53; Ljubljana 2:29:28). Na polumaratonu ne tako uvjerljiv, ali ipak pobjede na Stareku, proljetnom zagrebačkom i splitskom izdanju. Najzaslužniji za ekipnu pobjedu Sinja u konkurenciji muških ekipa.
  2. Slavko Petrović – Izvrsni rezultati u proljetnom dijelu sezone, osobito na 10,000 m (28:55 – drugi najbolji rezultat Hrvatske svih vremena, 13. mjesto na prvenstvu Europe). Na mitingu u Zagrebu odličan rezultat na 3000 m – 7:54. Međutim, bez udjela na cesti, bez državnih titula na stazi, unatoč očitoj domaćoj neprikosnovenosti.
  3. Dalibor Balgač – Novi državni rekorder na 5000m (13:37 – Walnut, USA). Prvak Hrvatske na 800 m. Relativno malo nastupao u Hrvatskoj, jer je na studiju u Americi.
  4. Dražen Dinjar – Državni prvak u polumaratonu i na 10,000 m. Drugi rezultat sezone u maratonu (Firenza 2:29:09), drugi rezultat u polumaratonu (Velika Gorica 1:07:11). Pobjeda u Jaski.
  5. Miljenko Filipčić – priča za sebe! Od kroničnog alkoholičara do jednog od najosebujnijih hrvatskih trkača. Pobjeda na najtežoj trci – Sljemenskom maratonu, četvrto mjesto na maratonskoj rang-listi (Padova 2:38), odličan nastup na polumaratonu u Velikoj Gorici (1:15), ali i odmah sljedećeg jutra na čazmanskom ultramaratonu (4:35). Drugo mjesto ukupnog poretka za R'n'Reebok. Jedan od kojih uz čije se ime ne veže kvaliteta već karizma!

 

  1. Jeannette Vrga – hrvatska državljanka koja živi u Njemačkoj, najbolji rezultat sezone u svemu – maratonu (2:50), polumaratonu, 10,000 m i 5000 m. Nepoznata domaćoj trkačkoj sceni, bez ijednog nastupa u Hrvatskoj, ali s obećanjem da će se pojaviti na ovogodišnjim državnim prvenstvima.
  2. Veronika Jurišić – u cijeloj sezoni bez poraza od domaće trkačice (izuzev od Pavičić u Sisku i na Stareku, kada je nastupila ozljeđena). Odlični nastupi na Plitvicama i Radencima. Državna prvakinja na 10,000 m. Vrlo dobro izdanje na Jungfrau maratonu (13. mjesto 3:59). Četvrto mjesto svjetske rang-liste WMRA planinskog trčanja. Izvrsni nastupi na svjetskom kupu (sve trke od četvrtog do sedmog mjesta). Na svjetskom prvenstvu 27. mjesto, a na europskom 23. U jesenskom dijelu praktički bez nastupa zbog ozljede, ali ipak ukupna pobjeda za R'n'Reebok.
  3. Marija Trošić – u proljetnom dijelu slabija, a u jesenskom potpuna preobrazba. Državna prvakinja u maratonu (2:58), s još jednim odličnim nastupom u Ljubljani dva tjedna kasnije (3:02). Drugo mjesto na godišnjoj rang-listi u maratonu i četvrto u polumaratonu. Drugo mjesto ukupno R'n'Reebok-a.
  4. Lidija Rajčić – državna prvakinja u polumaratonu. Manje nastupa na cesti nego godinu dana ranije, bez maratona, s trećim najboljim rezultatom u polumaratonu (1:24). Nastup u Portugalu na svjetskom prvenstvu u polumaratonu (65. mjesto – 1:28). Iako se više posvetila stazi, slabiji rezultati čak i na njoj nego dok je bila posvećenija cestovnim trkama godinu prije.
  5. Antonija Orlić – pobjeda na Sljemenskom maratonu, odličan nastup i na Plitvičkom. Par dobrih nastupa u svjetskom kupu planinskog trčanja, s konačnim 9. mjestom svjetske rang-liste WMRA.
  6. Nives Belošević – u svojoj 40-oj godini niz lijepih rezultata za svoju dob (maraton 3:26; polumaraton 1:30).

 

glavni urednik Dragan Janković