Časopis MARATONAC će drugu godinu za redom proglasiti najbolje što je Hrvatska ponudila tijekom 2002. godine u tri dugoprugaške konkurencije: trka, trkač i trkačica. Glavni urednik je u uži krug uvrstio po 5 trkačkih kandidata i 12, po njegovom sudu, najboljih hrvatskih trka, za koje će glasati ostali hrvatski trkači. Rezultati glasovanja bit će objavljeni u broju 8.

 

Trke:

-         Velikogorički polumaraton – Jaka i brza trka, prvo pravo proljetno uzbuđenje. Duboka tradicija, veliki broj učesnika (170). Sastav elite – prva hrvatska i mađarska liga. Nagradni fond – iznimno bogat, puno para i more pehara.

-         Supermaraton Čazma – najduža i najstarija trka u Hrvata. Jedini ultramaraton koji je preživio.  S obzirom na težinu i dužinu staze čak i dobar odaziv, 62 trkača na zadnjem izdanju. Sastav elite – najbolje što Mađarska može ponuditi, što nije nimalo loše. Nagradni fond – maksimalan, najjači u državi.

-         Sinjski polumaraton – dobra organizacija, dobra atmosfera, dobra tradicija. I ovdje broj trkača raste iz godine u godinu, na zadnjem izdanju rekordnih 158 učesnika. Sastav elite – kompletna domaća vrhuška obogaćena najboljim bosanskim trkačima. Nagradni fond – jedan od najjačih u državi.

-         Jaskanski polumaraton – Dobra atmosfera, velik broj učesnika (191 ove godine). Pravo narodno trkačko veselje, koje završava kupanjem u svetojanskim bazenima. Sastav elite – uglavnom najbolji domaći natjecatelji s ponekim izuzecima. Nagradni fond – bez novaca, ali svi dobivaju na tomboli.

-         Plitvički maraton – Prošlogodišnji laureat, koji je ove godine otišao još korak dalje. Po prvi put na nekoj hrvatskoj trci je bila upriličena prava, opipljiva tombola na pragu glamura – auto! Tim potezom organizator si je automatski priskrbio 240 učesnika u glavnoj, maratonskoj trci. Ukupan broj učesnika 841, od čega čak 246 žena.  Osim toga, 220 trkača je došlo iz 13 drugih zemalja. Sastav elite – i u ovom segmentu bez konkurencije. Nagradni fond – za naše prilike dovoljno jak da privuče i elitne trkače izvana.

-         Riječki polumaraton – odličan debi na hrvatskoj sceni. Dobra atmosfera, puno novih trkača, ukupno 125, za prvi put odlično. Sastav elite – najbolji Slovenci, Bosanci i Hrvati s tržišta. Nagradni fond – pare, pehari i odlične učesničke medalje.

-         Sljemenski maraton – Prava planinska trka s mnoštvom teških uspona. Na granici avanturizma. Izvrsna atmosfera. Od sljedeće godine ulazi u kalendar svjetske federacije za planinsko trčanje (WMRA). Broj učesnika svake godine raste, na zadnjem izdanju ukupno 170 ljubitelja prirode i brda. Najkvalitetnija učesnička medalja u zemlji. Sastav elite – uvođenjem novčanih nagrada pojavila se i hrvatska vrhuška. Nagradni fond – 66 pehara, što znači da svaki treći trkač dobije pehar, a svaki medalju.

-         Žumberački polumaraton – organizator neosnovano insistira na imenu polumaraton, mada on to nikad nije bio. Međutim, sve ostalo odlično. Atmosfera, staza, prirodni ambijent. Sastav elite – Slovenci, Mađari, Bosanci, naši, gužva. Nagradni fond – puno para, puno pehara.

-         Varaždinski polumaraton – trka s novim hrvatskim rekordom po broju trkača, čak 232 ove godine. Do prije 3 godine apsolutno najbolja trka u Hrvatskoj po gotovo svim elementima igre, međutim, ostali su napredovali brže, tako da sad na tom nivou imamo 10-ak trka. Sastav elite – domaća krema plus slovenski šlag i nešto mađarskih jurišnika. Nagradni fond – vrlo bogat, relativno jaka tombola.

-         Bjelovarski polumaraton – Tradicionalno dobra organizacija, puno učesnika (122), dobra atmosfera i brza staza. Sastav elite – domaći vrh uz jake Slovence i Mađare. Nagradni fond – pare i pehari.

-         Zagrebački maraton – Standardan broj učesnika (ove godine 166) iz godine u godinu. No, bez obzira na organizacijske poteškoće i propuste, jedan od najvažnijih trkačkih događaja u zemlji, koji velikom broju domaćih maratonaca predstavlja jedinu pravu priliku za maratonski debi. Sastav elite – slično kao i na Plitvicama, neatraktivni i ružni Istočnjaci, uglavnom iz Mađarske i Rusije.

-         Polumaraton Starek – Kultna hrvatska trka s najbržom stazom u zemlji. Konstantno svake godine preko 200 trkača. Jedino dugoprugaško veteransko prvenstvo. Sastav elite – nema para, nema elite. Nagradni fond – krajnje skroman, ali tombola nudi bicikl.

Trkačice:

-         Pavičić Tijana, najbolja hrvatska trkačica svih vremena, koja je nekim svojim nastupima u jesenskom dijelu podsjetila na svoje najbolje dane. Najbolji rezultat sezone u polumaratonu (1:19:53), pobjeda na državnom prvenstvu u polumaratonu (Sinj) i 3km na stazi. Druga na državnim prvenstvima na 5 i 10 km na stazi.

-         Rajčić Lidija, prva hrvatska trkačica koja je nakon dugo vremena pobjeđivala Tijanu Pavičić. Pobjede na Splitskom, Jaskanskom, Riječkom polumaratonu. Odlični nastupi na Istarskom, Plitvičkom i Zagrebačkom maratonu. Državna prvakinja na 5 i 10 km, druga u polumaratonu, maratonu i na 3 km, treća u krosu.

-         Jurišić Veronika, najbolja hrvatska maratonka dvije godine za redom, s najboljim rezultatom sezone 3:02:22. Pobjede na polumaratonima Pašman, Vrbovec, Starek. Odlični rezultati na Plitvičkom, Sljemenskom i Zagrebačkom maratonu. Izvrstan međunarodni uspjeh, četvrta u svjetskom kupu planinskog trčanja s nekoliko odličnih plasmana, 35. na svjetskom prvenstvu planinskog trčanja. Hrvatski rekord Čazmanskog supermaratona. Pobjede i rekordi na svim brdskim hrvatskim trkama na kojima je nastupila. Državna prvakinja u maratonu, druga u krosu, treća na 5 km.

-         Primožić Tanja, 47-godišnja veteranka koja je u jesenskom dijelu postavila nove apsolutne hrvatske rekorde u polumaratonu (1:29:36) i maratonu (3:18:50). U svojoj starosnoj kategoriji nedodirljiva, veteranska prvakinja Europe u triatlonu.

-         Cvitković Ivančica, jedina cura «sa staze» koja se donekle mogla nositi s cestovnim trkačicama. Specijalistica ipak samo za kraće trke. Državna prvakinja u krosu, treće mjesto na 3 km na stazi.

Trkači:

-         Paripović Drago, 43-godišnji stjegonoša hrvatskog trkačkog pokreta, koji je ove godine pokazao izvjesnu ranjivost. Godine ili ozljede? Nakon loše zime i oporavka, prva pobjeda u Krašiću, pa tek onda u Bjelovaru, premalo za njegov renome.

-         Škopac Ivica, posustajanjem Paripa dobio priliku koju je dobrim dijelom iskoristio. Pobjede na proljetnom polumaratonima u Zagrebu, Stubici, Splitu, Vrbovcu i najesen u Virovitici. Državni prvak u polumaratonu i maratonu.

-         Dinjar Dražen, konstantnim napretkom ostvario nekoliko pobjeda (Pašman, Jaska) i niz drugih i trećih mjesta.

-         Delaš Jozo, od dna do vrha. Sa 100 kila na 80, pobjede na Sljemenskom maratonu i polumaratonu Starek. Hrpa stranih maratona oko 2:45, s konačnim rekordom 2:39. Osim toga, vrijedna organizatorska poluga na domaćoj sceni.

-         Petrović Slavko, konačno probuđen nakon perioda stagnacije, izazvanog ozljedama. Ove sezone vrlo vrijedni osobni rekordi u svim disciplinama. Najbolji rezultat sezone u polumaratonu (1:05:50). Na domaćoj sceni praktički nepobjediv. Državni prvak na 1500m, 10 km i krosu. Na europskom prvenstvu u krosu zauzeo 49. mjesto, najbolje u povijesti Hrvatske.

 

Glasač-ica

 

Trka

 

Trkačica

 

Trkač

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svako može glasovati samo jedanput i to na četiri načina:

 

1.      Isprintajte rešetku, ispunite i pošaljite na adresu: Dragan Janković, Rakušina 4, Zagreb, 10000

2.      Isprintajte rešetku, ispunite i faksirajte na: 01-2370-914

3.      Pošaljite eMail-om svoj izbor na: dragan.jankovic@zg.hinet.hr

4.      U najgorem slučaju, nazovite na: 091-503-2734