13. PAŠMANSKI POLUMARATON

ŽDRELAC - TKON

Organizator:
AŠK"MARATON" - Biograd na moru
Termin:
18. veljače '01. (nedjelja) - točno u podne!
Start:
Most u Ždrelcu koji spaja otoke Ugljan i Pašman
Cilj:
Tkon na otoku Pašmanu
Staza:
21,1 km - valovita i brza
Kategorije:
Seniori, M30, M40, M50, M60, Žene
Ekipno:
Ekipu sačinjavaju 4 člana (muško-žensko-nema veze)
Nagrade:
Prva(e) tri - pehari, po kategorijama medalje i diplome
Smještaj:
Hotel "Preko" (Ugljan). Bed and breakfast cca 120 kn.
INFO:
Stipan Vukas - 091-385-2001 doma 023-384-594
Glavna karakteristika ove trke je da su čelni organizatori legende Champion Stipan Vukas i Strijela Slobodan Miolović. Dečki su malo flegmatični i baš ne mare puno za organizaciju, tako da se s tim treba odmah pomiriti. No, nema veze, opustite se i trčite u odličnom mediteranskom ambijentu. More, maslinici, galebovi, jedrilice, kaići... ajme. Puno bolje nego ostat doma i u zasjedi čekati ponedjeljak. Dođu obično Sinjani, Splitjani, standardno domicilno trkačko pučanstvo (Babić, Vukas, Smajlagić, Kolanović), frajeri iz Pete gardijske kaj znaju bit negdje tu u blizini na pripremama (Tissauer, Dogan, Begović, Matić) i nekolicina vječnih trkačkih putnika-nomada (Halauk, Veršić, Zmazek, Jelavić, Starešinić, Petković), gdje ubrajam i sebe. A uvijek netko novi zaluta i ništa mu nije jasno
Očekuje se 60-70 trkača. Starta se s vrha mosta koji spaja Ugljan i Pašman (visina 50-ak metara iznad mora - doslovno). Cilj je na rivi u Tkonu. Znači da staza malo pada i ako Miole otrči svjetski rekord neće se priznavat. Ima 3-4 hoopsera u prvom dijelu staze, a od 15-og kilometra uglavnom ravno i polegnuto. Negdje oko 12.-13. kilometra ima i nešto makadama, pa ako pada kiša spremite se za Camel Trophee. Ako i puva bura, nije važno, jer se trči u smjeru sjever-jug, tako da bije u leđa pa čak i uljepša rezultat. Nagradni fond je više nego skroman (slava, peharčići, medaljice, diplomice). Nema perja. Ali zato je krajolik fantastičan, isplati se trčati pored mora u tom dijelu godine. Otok je zaista lip kad nema strenđera i kad more ne smrdi po kremama za sunčanje. A nije se ni pojavljivao duh druga Tita!
Start je u podne, tako da se može stići iz unutrašnjosti na dan trke ako se rano krene. Zagreb - Biograd - cca 300km. Trajekti: Biograd-Tkon i Zadar-Preko. Trkači koji idu dan ranije obično prespavaju za tu trku u hotelu "Preko" (zgodna i komunikativna recepcionarka. Jelavić lani probo - al' nije išlo, pa je na kraju spavao samnom). I tada su jedini gosti u tom hotelu i na cilom otoku. Povoljno (120 kuna). Solidan smještaj, čak ima i TV. Ujutro kavica, šetnja po rivi, nigdje žive duše. Sve u svemu, zgodan izlet za početak sezone i provjeru forme za nadolazeća iskušenja. Tko je dobro radio po zimi može ići i na osobni rekord, jer je staza dosta brza, a uvjeti su u pravilu idealni, a i nema umora od nagomilanih trka.

Nakon trke Stipan obično isprži ribice ili lignje ili megafonom po selu traži gazdu dućana da otvori butigu. Bude i po koja piva, i to je to. Nazad na trajekt i - doma!

Janko 091-503-2734