12. PAŠMANSKI POLUMARATON

ŽDRELAC - TKON

Organizator:
Atletski klub "MARATON" - Biograd
Termin:
27. veljače '00. (nedjelja) - točno u podne!
Start:
Most u Ždrelcu koji spaja otoke Ugljan i Pašman
Cilj:
Tkon na otoku Pašmanu
Staza:
21,1 km - valovita i brza
Kategorije:
Seniori, M30, M40, M50, M60, Seniorke, Ž30, Ž40
Ekipno:
Ekipu sačinjavaju 4 člana
Nagrade:
Prva(e) tri - pehari, po kategorijama medalje i diplome
Smještaj:
Hotel "Preko" (Ugljan). Bed and breakfast cca 120 kn.
INFO:
Stipan Vukas - 091-5025-941; doma 023-385-215
Glavna karakteristika ove trke je da je glavni organizator legendarni Stipan Vukas. Stipan baš ne mari puno za organizaciju, tako da se s tim treba odmah pomiriti. No, bez obzira na to, trka je vrlo simpatična i kome je već pun kufer dobro organiziranih trka, ovo je prilika da osjeti okus laganog šlamperaja. Samo bez suvišnog zanovijetanja, jer to Stipanu ionako ništa ne znači. Opustite se i trčite u odličnom mediteranskom ambijentu. More, galebovi, jedrilice, kaići...
Očekuje se 60-70 trkača. Starta se s vrha mosta koji spaja Ugljan i Pašman (visina 50-ak metara iznad mora). Cilj je na rivi u Tkonu. Znači da staza malo pada. Ima 3-4 hoopsera u prvom dijelu staze, a od 15-og kilometra uglavnom ravno i polegnuto. Ako i puva bura, nije važno, jer se trči u smjeru sjever-jug, tako da obično bije u leđa. Nagradni fond je relativno skroman (peharčići i medaljice, diplomice). Nema perja. Ali zato je krajolik fantastičan, isplati se trčati pored mora u tom dijelu godine.
Start je u podne, tako da se može stići iz unutrašnjosti na dan trke ako se rano krene. Zagreb - Biograd - cca 300km. Trajekti: Biograd-Tkon i Zadar-Preko. Trkači koji idu dan ranije obično prespavaju za tu trku u hotelu "Preko". I tada su jedini gosti u tom hotelu. Lani je bilo povoljno (120 kuna). Solidan smještaj, čak ima i TV. Ujutro kavica, šetnja po rivi, nigdje žive duše. Sve u svemu, zgodan izlet za početak sezone i provjeru forme za nadolazeća iskušenja. Tko je dobro radio po zimi može ići i na osobni rekord, jer je staza dosta brza, a uvjeti su u pravilu idealni, a i nema umora od nagomilanih trka.
Nakon trke Stipan obično isprži ribice ili lignje, bude i po koja piva, i to je to. Nazad na trajekt i - doma!