B U D U Ć N O S T       T R Č A NJ A

 


Trčanje je u biti tako jednostavan sport, neopterećen nabavkom skupih rekvizita i slijeđenjem konfuznih pravila kao drugi moderni sportovi. Međutim, to nikako ne znači da je trčanje imuno na moderna dostignuća. Daleko od toga. Tenisice i trkački dres danas su isto tako sofisticirani high-tech dizajnerski radovi kao npr. oprema astronauta.

Taj trend se nastavlja i trčanje će sigurno u novom stoljeću još čvršće prigrliti modernu tehnologiju. Koje će futurističke promjene zadesiti trčanje u slijedećih 100 godina? Ne možemo sa sigurnošću znati, ali možemo pogađati.

Evo dakle, nekoliko futurističkih proročanstva:

 

Traka za trčanje kao privatni psihić

U 21. stoljeću trake za trčanje koje govore bit će “prošla stvar”. Prava uzbuđenja dolaze s pojavom traka iz serije PsihoMaster 3000, koje je programirao slavni švicarski psihoanalitičar Ernst von Fartlek. Te čudesne trake pomagat će nam da  sagledamo sve svoje probleme tokom treninga. Evo jednog dijaloga koji nam  demonstrira ovu neslućenu mogućnost:

PsihoMaster 3000: “Dobro se držiš, Štef… trčao si ukupno …18 minuta…broj otkucaja srca ti je 155. Sad mi kaži, što si sanjao noćas…”

Štef (klipšući bez zraka) “Katica me proganja. Preko livade. Viče nešto o rekordu…”

PM 3000: “A kako se ti pri tom osjećaš?”

Štef: “Pa, ….”

PM 3000: “Žao mi je, tvoje je vrijeme isteklo!”

 

Virtualni maraton

Tko još ima vremena pripremati se 4-8 mjeseci,  i nakon toga još i otrčati – maraton? Novi ProFit HiperTrener Maraton-Replikator omogućit će vam užitak trčanja 42 km bez da se pomaknete i jedan jedini koračić. Prvo: stroj posiše svu mast iz vašeg organizma uz pomoć snažnih vakumskih igala, tako da ostanete samo prozirni kost i koža. Zatim patentirani sustav Turbomeboli tehnologije izbubeta vam kvadricepse, listove i sve druge nožne mišiće snagom od 24 gumena batića (sustav zapravo i koristi 24 gumena batića). Nakon toga genijalna mašina isuši 10% vode iz vašeg tijela (ne pitajte kako!). Zatim Replikator nasumce odabere tri nožna prsta i s njih točno i precizno klijetima počupa nokte. I na kraju, stroj vas uslika tako lijepo iscrpljene i konfuzno blentave, te vam izda medalju i diplomu koju si naravno možete uramiti. Čestitamo – upravo ste doživjeli iskustvo maratona. I to za manje novaca nego što iznosi startnina Plitvičkog maratona.

 

Bliski kontakti treće vrste

Interaktivna televizija visoke definicije slike osigurat će da gledanje atletskih manifestacija ne bude više nikad kao prije. Minijaturne kamere i multisenzorski implantati na svakom trkaču omogućit će gledateljima doživljaj utrke kao što ga doživljavaju sami trkači: čuje se toptanje, teško disanje, roktanje, šmrcanje i psovanje. Uzbuđenje od zavijanja navijača. Multipli ekrani omogućuju potpuno nadgledanje fizičkog, mentalnog, emocionalnog i duhovnog stanja svakog trkača. A uz pomoć nove Miris-O-Vision tehnologije, možete pomirisati trkača po izboru. Nažalost, TV mreže i dalje neće prenositi druge polovice cestovnih utrka.

 

Ugrađeni implantat “Maratonca”

S najnovijim implantatom vašeg omiljenog časopisa (naravno - Maratonca), nećete trebati čekati tri (?) mjeseca da izađe novi broj. Informacije ćete dobivati odmah, direktno i iz prve ruke. Uz pomoć jednostavne (ipak, moramo reći i malo neugodne) operacije, mali kompjuterski čip (težak svega 42,195 mg) moći će se, po želji,  implantirati na čelo korisnika. Taj čip bit će pred-programiran tako da korisnik može dobivati dnevne novosti iz Maratonca, a uz doplatu od tričavih 1000 Kn može se priključiti na “kontinuirani dotok informacija”. Međutim, ova nova tehnologija nosi sa sobom i neka ograničenja: ljudi s pace-makerima neće moći dobiti implantat. Osobe s ugrađenim implantatom Maratonca morat će izbjegavati detektore metala, mikrovalne pećnice i druge nosioce implantata (!!). Nosioci implantata s opcijom “kontinuirani dotok informacija” neće moći upravljati teškim strojevima niti gurati dječja kolica.

 

Psi koji više ne laju

Na početku novog stoljeća genetski inženjering dat će psima moć govora, te će se njihov odnos prema trkačima uvelike promijeniti. Dobra vijest je što će psi puno manje proganjati trkače, a još rjeđe ugrizati. Loša vijest je što će psi umjesto toga preuzeti funkciju izrugivanja trkača. Dok su u prošlosti njemački ovčari režali i grizli za listove, moderni psi će samo zastati i vikati za nama nešto kao: ”Ej ti, noge su ti mršave k'o špageti, al’ imaš dobar dres!” Nažalost, trkače će zabrinuti perspektive daljnjeg razvoja genetskog inženjeringa, koji radi na tome da psi dobiju nasuprotno postavljene prste na šapama, dakle i mogućnost bacanja pivskih konzervi za trkačima!

 

Jedan multivitamin mjesečno        

Zaboravite svakodnevnu muku prisjećanja koje sve vitamine, minerale, čajeve i tinkture treba uzeti! Evo čarobne tablete koja će sadržavati sve te sastojke, a uzimat će se jednom mjesečno! Krcata vitaminima E, C i P, selenom, ehinaceom, omega 3 masnim kiselinama, propolisom, zelenim čajem, češnjakom, likopenom, crnim vinom i još tko zna čime! Tableta će doći na tržište u četiri okusa: dalmatinska šunkica, pohana piletina, paška janjetina i pljesnivi sir. Prodavat će se u pakovanju po jedna. Neto težina: 1,5 kg. Proizvođači preporučuju da se tableta reže na šnitice, koje se jedu između dvije šnite kruha od mekinja i malo majoneze.

 

Stroj za nevidljivost

Evo kako će funkcionirati ovaj moćni uređaj: uđete u stroj, pritisnete sklopku i isti čas postajete nevidljivi na 20, 30, 40 ili više minuta – ovisno o tome kako dugo planirate trčati. To će se pokazati posebno korisnim za večernje treninge u opasnim područjima. I odlično za preživljavanje svih onih događaja koje su prije opasno ugrožavali vaš trkački napredak, kao što su dosadni poslovni sastanci i nepodnošljiva porodična okupljanja.

 

Trčeći WC

Gotovo je s očajnim traženjem WC minutu prije trke. Najnoviji kemijski modeli PMSJ “Nosimiško”  (za muškarce) i PMSJ “Nosimiška” (za žene) bit će u mogućnosti doći direktno do vas čim se ukaže potreba. Zahvaljujući ingenioznoj tehnologiji koja kombinira solarnu energiju i superprovodljivost, PMSJ nosimišci lagano će i bešumno kružiti uokolo, čak i za vrijeme trke, što će trkačima uštedjeti sve one uludo potrošene sekunde (i gubitak rekorda). I, najbolje od svega, ček nećete morati usporiti da bi ih koristili (sjetite se kako se u letu puni gorivom veliki mlažnjak na prekooceanskim letovima i sve će vam biti jasno). Za nekoliko kuna više startnine, na nekim trkama moći će se naručiti “osobni” PMSJ nosimišci. Takve jedinice isključivo za jednog korisnika slijedit će vas cijelo vrijeme od zagrijavanja do rastrčavanja nakon trke, tako da ih nećete morati ni s kim dijeliti. Rana tehnološka faza u kojoj će osobne jedinice vjerno slijediti korisnika sve do kuće, bit  će s vremenom unapređena.

 

Vijesti iz budućnosti:

 

Godina 2020.Janković izabran za predsjednika

Trkački guru i dugogodišnji glavni urednik jedinog hrvatskog dugoprugaškog časopisa Maratonca izabran je 2020. velikom većinom glasova za hrvatskog predsjednika. U svojoj žestokoj predizbornoj kampanji ovaj, ne više tako mladi, trkački entuzijast obećao je u prvih 100 dana svog mandata New Deal za hrvatske trkače, koji uključuje promjenu zakonodavnog okvira u zemlji. Donosimo naznake nekih legislativnih novosti:

§         Zabrana vožnje automobilima na svim cestama nedjeljom prije podne (slobodne ceste za duge treninge);

§         Nulta stopa PDV za trkačku opremu (tenisice, dresovi,…) i za četiri grupe prehrambenih namirnica (tjestenina, energetske pločice, banane i izotonični napici);

§         Pripajanje Kenije matici zemlji (Hrvatskoj): kao što je jednom istaknuo predsjednik Janković u nadahnutom govoru: “Ako ih ne možeš pobijediti, možeš im se pridružiti”. Ili, u ovom slučaju, možeš ih priključiti  sebi;

§         Novi sustav poreznih olakšica temeljit će se na jednostavnoj formuli: maksimalni kapacitet pluća podijeljen s brojem otkucaja srca u mirovanju, pomnožen s drugim korijenom osobnog rekorda na 10 km;

§         Državna himna Lijepa naša mijenja se u glazbenu temu iz “Vatrenih kočija”;

§         U masivnim javnim građevinskim radovima sve ceste bit će jasno označene na svakom kilometru. Sve benzinske pumpe i veća odmorišta uz ceste opremit će se stanicama za prvu pomoć i 24-satnom uslugom masaže.

§         Žene će biti oslobođene obaveze plaćanja startnine na svim utrkama Cro-cupa i najznačajnijim hrvatskim maratonima (Sv. Ivan Zelina, Žminj, Pitve).     

  

Runner's World (Special Millenium Issue)

Prevod i adaptacija –

Mirjana Kovačić (AK Žumberak)