UZ ZAGREBAČKI ATLETSKI MARATON I NEKE DRUGE ATLETSKE TEMENAJVAŽNIJA JE SVEČANA LOŽA

- A vi, gospodine, kamo?

- Gospodine, ali ja vas ne smijem pustiti. Meni su tako rekli.

-A vi me ne smijete pustiti?

- Da, da , ja vas jako dobro razumijem. Vama su tako rekli. Ne znate zašto me ne smijete pustiti?

- Ne. gospodine, te znam.

Okrenuh se. Iza mene stoji još stariji, uredno odjeveni gospodin. I on bi htio na maraton:

- Ni mene nije pustio. Al!, gospodine, zar vas to čudi? Pa ovaj je stadion sada privatno v!asništvo Franje Tuđmana.

Kasnije, kada sam se na kraju drugim putovima ipak nekako uspio "probiti" do atletske staze(Canjuga i Novosel još je nisu devastirali do kraja) reče mi stari prijatelj, slavni atletski prvak i rekorder Joško Murat:

-Sjećaš se kako nas je u prošlosti tjerao s travnjaka stacliona stari upravitelj gospon Paulić i drugi nakon njega: "Nemojte dečki po travi, bute je uništili, nije trava za vas'". A mi smo trčali bosonogi ili u papučama, bez krampona. Dobro, tjerali su nas s trave,

ali nikad s atletske staze, ona je uvijek pripadala nama. Danas mi se prvi put u životu dogodilo da me ne puštaju na "moj " stadion. Pa, dobro, čiji je ovaj objekt, stvarno? Gradski? Iii zaista "privatni ", sagrađen za jednog čovjeka i njegovu svitu? U srcu Zagreba, u našem Maksimiru. Strašno!


 

Nepoželjna atletika

Prvi put sam unutar "utrobe" novog stadiona. Golemo, kameno zdanje, nekako bez srca i duše, hladno. Ništa od ranije, dobro poznate atmosfere. Maksimirska šuma sa stadiona se više ne vidi i i ne nasIućuje . Nema onih čuvenih zračnih strujanja, blagodati perivoja s njegovim stoljetnim krošnjama, jezerima, puteljcima. Na sjeveru se koči golemi natpis: "Dok je srca bit će i Kroatije . Glavno da je proširena svečana loža, do divovskih dimenzija. Važnija je svečana Ioža od atletske staze i Maksimira. lznos se penje iznad 150 milijuna njemačkih maraka. Pijani milijunaši posred teške društvene i gospodarske krize. Nedavno pjesnik i nekadašnji politički emigrant Boris Maruna reče kako nikada ni jedna vlast nije opIjačkala Hrvatsku i Hrvate, kao ova, od 1990. do danas. Svaka sila za vremena. Zar je zaista moralo biti baš tako, zar smo morali proći i kroz svu tu bijedu i sramotu?

- Do, konkurencija je s!aba, što se može. Nekako nema ni prave maratonske atmosfere. Bolje je čak i u Radencima, kod nas, gdje trke traja od ranog jutra do poslijepodnevnih soti Trče svi: djeca, školarci, invalidi, pravi trkači, a cijelo se mjesto sjati na ciliu. U Radencima je prava pučka svečanost. Jako volim Zagreb, kao što sam nekada volio Kumrovec i"Partizanski marš , a!! ovdje treba nešto promijeniti ili će se priredba ugasiti.

Bez
atletskog
funkcionara

- Men! to nije drago, ali što mogu. Hrvatska nije ni imala kandidata, ni jednog istaknutog, a svijetu poznatog atletskog funkcionara. Takav se ug!ed ne stiče lako, treba prolili mnogo truda i znoja, i uvijek nekako biti prisutan. Istaknuo bih kandidaturu iz Hrvatske, da sam imao koga.

Svaka sila za vremena.