Dakle, što želite postati?

Brz plivač ili brz triatlonac?

Većina triatlonaca, ovisno o svojim plivačkim sposobnostima i predispozicijama, misli da je jedan od načina na koji mogu poboljšati svoje sveukupne triatlon performanse da postanu brži plivači, i plivaju jako i brzo tokom svojih plivačkih treninga. Ali ako niste pažljivi, prejak trening može štetno djelovati na vaš program treninga za triatlon.

Znači jak trening je loš?

Pa, ovisi.

Ako ste plivač-natjecatelj, najčešće se vaš plivački trening sastoji od teškog, anaerobnog, intervalnog treninga. Ali ne smijete zaboraviti da vi niste plivač (osim ako se ne natječete u oba sporta!). Vi ste triatlonac i trebate misliti, trenirati i natjecati se kao triatlonac. Znači ako triatlonac, trenira kao plivač, jako i anaerobno, to se može negativno odraziti na formu i ukupne triatlon performanse.

To ne znači da plivati treba skroz polagano. Čak i polagano plivanje je teško za nekoga sa malo plivačkog iskustva. I ponekad, brzinski trening, koji se sastoji od jakog plivanja, neophodan je da poboljša sveukupne performanse. Ali glavnina plivačkog treninga za triatlonca treba biti dugo, ugodno i relativno polagano plivanje...već znate... AEROBNO! Tu leži osnovna razlika između triatlonskog treninga i treninga plivača-natjecatelja.

Dozvolite mi da objasnim.

Da počnemo sa najobičnijom činjenicom -plivači natjecatelji plivaju jako i brzo za vrijeme svog plivačkog treninga kako bi plivali brzo i na plivačkom natjecanju. Oni se dovode u stanje maksimalnog broja otkucaja srca i tako plivaju većinu svog treninga. I često je slučaj da triatlonci pronađu plivački program prilagođen plivačima natjecateljima, i ne znajući ništa bolje pridržavaju se toga. Zato oni plivaju prejako i prebrzo, dovode svoj puls do maksimuma sve sa ciljem da poboljšaju svoj prvi dio triatlon nastupa , a sa tim i cijeli triatlon -plivanje.

Kada se plivač natječe, on može imati 3 pa i više nastupa na dan sa razmakom između natjecanja od 25 SEKUNDE do 2 MINUTE! On otpliva svoje, iziđe iz bazena, osuši se i ODMORI, do slijedećeg natjecanja -ponekad tek 2 sata poslije.

Na žalost triatlonac si ne može priuštiti luksuz odmora nakon plivanja. Kad dođe trka, prvo dolazi na red plivanje brzim tempom -(ovisno o treningu i sposobnostima), izlazi se iz vode trčeći, skida se plivačko odijelo, oblače se sprinterice ili tenisice, stavlja kaciga, skače na bicikl i put pod noge-odnosno bicikl. Ne samo što nemaju šansu da se odmore posle plivanja, on/ona počinju voziti bicikl sa brojem otkucaja srca značajno većim od broja otkucaja srca sa kojim obično treniraju vožnju biciklom. I to je fiziološki faktor koji može negativno utjecati na predstojeće dvije discipline i smanjiti sveukupne performanse.

Na primjer:

Recimo da ste 40 godina stari (ili mladi) i spremate se za svoju prvu trku u sezoni -olimpijski triatlon. Za vrijeme zadnjih 18 tjedana, vaš trening je mogao izgledati nekako ovako...

Plivanje:3 puta tjedno, pretežno naporni intervali kraula sa par dodatnih vježbi.
Bicikl: Pretežno aerobni trening sa nešto kvalitetnog rada-brzine,intervala. Proječan broj otkucaja srca za vrijeme treninga -125
Trčanje: Pretežno aerobni trening sa nešto kvalitetnog rada. Srednji broj otkucaja -135

Sve je spremno. Vaš bicikl i trčanje su na redu, a vi ste isplivali brže nego ikad! Počelo je ovako: zvižduk označi početak trke, i vi počinjete plivati. Na kraju plivanja, dok izlazite iz vode, spustite pogled na vaš pulsmetar i primjetite očitanje 175 otk/min. Taman prije nego što počinjete sa drugom disciplinom, vaš broj otkucaja srca je za 50 otkucaja veći od prosječnog broja otkucaja sa kojim trenirate bicikl! Na sreću, za par kilometara vožnje vaš broj otkucaja će se spustiti, ali ne za svih 50 otkucaja. Najvjerovatnije će se smiriti na 145-155 sa padom od 20-30 otkucaja. Ali s obzirom da je to olimpijski triatlon vi ćete se voziti svih 40km biciklom sa pulsom većim za 20-30 otkucaja nego onaj na koji ste naučeni. I to će biti početak kraja, i u nastavku pretežno na trčanju vi ćete platiti cijenu.  

Zaustavimo se za trenutak i zamislimo slijedeći scenario. Trenirali ste konstantno 18 tjedana sa proječnim pulsom od 125 na treningu bicikla. Za vrijeme utrke vi vozite 40km sa pulsom na 145-155 otk/min.

Zašto?

Pogledajte unatrag i zapitajte se koliko ste zapravo vožnji izveli sa pulsom od 145-155 otk/min...i zadržali taj tempo punih 40km? Možda za vrijeme kada ste radili naporne intervale, ali svih 40km? I ako vjerujete da možete trenirati pri tom pulsu, takav pothvat bi vas potpuno iscrpio ili što je još gore...ozlijeda, pretreniranost! Po tom scenariju vidite kako možete sagorijeti taman kada trebate početi trčati.

A sve je počelo sa plivanjem!

Znači, da ste izašli iz vode na istoj trci sa pulsom od blizu 140-150 otk/min, i oporavili bi se za istih 20-30 otk/min za vrijeme vožnje, vaš broj otkucaja bi se smirio između 120 i 130 - vaš normalni puls na treningu! Zar vas ne bi to ostavilo u boljem stanju za predstojeće trčanje?

Zato, zar ne izgleda logično za triatlonca da na trci uspori svoj/njen tempo plivanja i sačuva svoju energiju za nadolazeće discipline? Izgleda da ima smisla, zar ne? To samo može koristiti njegovim/njenim izvedbama disciplina bicikla i trčanja.

I kako je vaša trka direktan odraz vaših treninga, prilagodite ju i izvedite u skladu sa svojim treningom.

Pogledajte primjer, profesionalnog triatlonca Alec Ruksouev, pobjednika 1995 i 1996 Gulf Coast Triathlon održanom u Panama City Beach, Florida. Na kraju plivanja za vrijeme natjecanja 1996 god, Rukosuev je promijenio vrijeme na pune 2 minute sporije nego 1995, i ipak ostvario osobni rekord završivši trku 3 minute brže nego 1995. god! Znači plivanje sporije i više aerobno vodi boljem balansu i ravnoteži u nastavku i poboljšava cjelokupnu izvedbu na trci.

Sutra ujutro, prije nego počnete svoj nemoguć set intervala kraula, zapitajte se jedno pitanje...Da li ja želim postati brz plivač, ili brz triatlonac?