Trial by Combat ................Dale Weiman

(ili izgubljena bitka, ili smrtonosna bitka ,ili borba sa nemani )

 G. K. Chesterton je rekao, "čovjek nešto mora stvarno jako voljeti ako to ne radi zbog slave ili novca, nego to radi i bez nade da to ikad dobro raditi! Tako je to sa mnom i triatlonom.

Pogledajmo istini u oči, nikada mi kazaljka za sate neće reći 8 na Ironmanu. Nikada neću oboriti novi rekord staze. Šanse su jako male da ću ikada pobijediti na trci. Ali nisam zbog toga u ovom sportu. Kao i većina vas koji čitate ove redove. Ja sam triatlonac i zato što svaki put kada izađem na trku spoznam nešto o sebi.

Nekad davno postojao je ritual zvani "trial by combat". Optuženik se suočavao u borbi sa šampionom. Vjerovalo se da ako je optuženik nevin, bog će vidjeti i optuženik će pobijediti. Triatlon je moja "trial by combat". Moji tužitelji? Svatko tko se našali, ne razumije i kaže mi da sam spor,debeo, slabašan, jadan, ili mi spusti da nikada neću moći to napraviti. Svaki puta kada uronim u vodu na početku trke, ulazim u svoj "trial by combat" I svaki puta kada prolazim ciljnu liniju prolazim je pobjednički!

Vidite triatlon me je naučio da je jedna od najjačih snaga ovog beskrajnog svijeta nepobjediva snaga ljudske volje. Svi smo bili u situaciji kada smo na utrci željeli stati. Kada nam je svaki pritisak na pedalu uzimao sve što imamo, a svaki korak nas je bolio. I bilo bi tako lako stati i završiti sa trkom. Ali to ne radimo. Vjerovatno se pitate kao i ja "zašto to radim" Nitko neću zamjeriti ako ne završim tu jednu trku.

Zašto mi nastavljamo dalje u takvim situacijama? Profesionalni triatlonci često odustaju na trci, a zašto to nama u sredini ne pada na pamet i ne odustajemo? Možda zato što se oni utrkuju zbog novca. Mi u sredini nikada. Nije potrebno da se visoko plasiramo da bi napravili posao. Dakle kada nas netko pita zašto prolazimo kroz sve te torture, mi ne možemo reći "to mi je posao". Naši odgovori su dublji, konfuzni i više lični. Dakle nastavljamo dalje gonjeni samo svojom nepobjedivom voljom. Sve što znamo je da ne dopuštamo olako DNF. Da to napravimo išlo bi u prilog našim tužiteljima i izgubili bi bitku.

Želim vam uspjeh u vašoj borbi.

Trenirajte jako i trenirajte sigurno. I najvažnije,

ne odustajte!