Yasso 800

Kada fizičari otkriju novu atomsku česticu prisvoje si pravo da joj daju ime. Isto je i sa astronomima. Nađu novu zvijezdu, i mogu je nazvati kako ima padne na pamet: Clarence, Sarah, Mork ili Mindy.

Zašto to ne bi mogli i mi, trkači, treneri i ostali. Iskoristiti ću priliku da si prisvojim to privilegiju da nečemu dam ime!

Prije nekog vremena otkrio sam zapanjujući novi način treninga za maraton. Iznenađuje to što je to najjednostavniji trening za maraton za koji sam ikad čuo. (I jednostavnost je što se tiče treninga važna stvar). Istovremeno uvjerio sam se kako stvar dobro funkcionira.

Iskreno, nisam ja pronašao tu tajnu. Ona je našla mene, kroz osobu zvanu Bart Yasso, našeg urednika. Ali Bart je skroman što ja baš i nisam, pa ću ja nazvati ovaj trening njegovim imenom "Yasso 800m."

Bart i ja smo bili na Portland Marathonu prošle godine kada mi je ispričao o svom treningu. "Nastojim otrčati 10 puta 800m u istom vremenu kao moje ciljano vrijeme za maraton" rekao mi je.

Što? Pola milje za 2 ili 3 sata. Nisam shvaćao.

Bart je rekao da će mi malo bolje objasniti. "Treniram na taj način već oko 15 godina," i nastavio je "i izgleda da uvijek vrijedi za mene. Ako uspijem spustiti 800 metara ispod 2 minute i 50 sekundi, ja sam u 2:50 maraton formi. Ako uspijem ići ispod 2:40 (minute), mogu istrčati maraton za 2:40. Sada želim ići 2:37 na maratonu i trčim svoje dionice po 800 metara za 2:37."

Odjednom mi je sve to počelo imati smisla. Ali da li je to primjenljivo za 3 sata maraton, ili 4 sata. A za maratonca koji trči obično 5 sati? To mi ne izgleda slično.

Slijedećih nekoliko tjedana odlučio sam da u praksi provjerim i matematički potvrdim stvari i pričao sam sa oko 100 trkača sa prilično širokim dijapazonom vremena (od 2:09 maratonca do iznad 4 sata), i ubijeđen sam da je Yasso 800m, zakon za sve, jer se vremena maratona tih trkača i vremena kojim rade intervale, približno slažu za sve.

Stvarno to je zaprepašćujuća stvar. Svatko tko već trči nekoliko godina, i posebno se trudi da popravi svoje vrijeme za maraton, zna da je teorija treninga prilično složena. Imamo svoj tempo, max VO2, anaerobni prag, puls, ubrzanja, intervale i stvari koje su ispunile već mnoge knjige.

I sada na što se sve svede i što može biti jednostavnije od: Yasso 800m. Želite da trčite maraton za 3:30? Tada trenirajte da napravite seriju 800m u vremenu 3:30. Između intervala džogirajte isto onoliko vremena koliko trčite 800m. Trening ne može biti jednostavniji nego na ovaj način i sigurno nitko na planeti nije smislio jednostavniji i efikasniji trening za maraton.

Bart je počeo trenirati svoje Yasso 800m nekoliko mjeseci prije svog ciljnog maratona. Prvi tjedan napravio ih je četiri. Svaki slijedeći tjedan dodavao je po jedan dok nije stigao do 10. Zadnji trening Yasso 800m trebate napraviti najmanje 10 dana prije svog maratona, a bilo bi bolje 14 do 17 dana prije.

Ostatak vremena jednostavno radite svoj normalni maraton trening, posvećujući pažnju naročito svojim dugim trčanjima svakog vikenda. Pružite sebi puno laganog trčanja i dan ili dva odmora tijekom tjedna.

Ali nemojte preskočiti Yasso 800m. To je trening koji će vas dovesti do cilja na vrijeme.