Umjesto vožnja u zavjetrini u nastavku teksta koristićemo englesku riječ "Drafting"

Drafting pravila

Kao rezultat brojnih prigovora o draftingu na nekim trkama, odlučili smo objaviti službena ITU pravila o draftingu na našim stranicama.  Triatlon je individualni sport pa je odgovornost na svakom natjecatelju da se pridržava tih pravila. Upoznajte se sa tim pravilima kako ne bi bili zaustavljeni od službenog osoblja na utrci.  Službeno osoblje može biti na biciklima ili motociklima na utrci pa morate paziti i poštovati svakoga tko vam se približava kao službenu osobu.  Preporuča se da pročitate ITU pravila u cijelost, ali mi smo uzeli slobodu da napravimo kratki sažetak pravila koja se odnose na drafting i blokiranje (u nastavku blocking).

Ukratko:

Draft Zone

Pročitajte slijedeća ITU pravila:

E.2 Drafting

E.2.1 Općenito

Za natjecanja elite i juniora, drafting pravila mogu biti eliminirana za natjecanja Triathlon World Cup, Olympic Games, ITU Regional Championships i ITU International Events. Neće se eliminirati za natjecatelje po svim starosnim grupama ili za Dugački Triatlon-Ironman i Duatlon prvenstvo svijeta (sve kategorije). U ovlasti je svake NF (nacionalne federacije) da organizira natjecanja gdje se drafting pravila primjenjuju i za natjecanja juniora i elitnih natjecatelja kada je to moguće i primjenljivo.

E.2.2 Draft-zabranjene trke

a) Drafting iza drugog natjecatelja ili motornog vozila je zabranjen. Natjecatelj mora odbiti svaki nagovor ostalih natjecatelja na drafting.


E.2.3 Bicycle Draft Zone

Draft zona za sve natjecatelje dugačkih triatlona i sve grupe starosnih kategorija je pravokutnik 5 metara dugačak i 2 metara širok. Centar prednjeg ruba pravokutnika se mjeri od kraja zadnjeg točka. Natjecatelj može ući u draft zonu drugog natjecatelja, ali se mora vidjeti da napreduje kroz tu zonu. Maksimum od 15 sekundi je dozvoljen za prijelaz kroz zonu drugog natjecatelja.

E.2.4 Entry into Bicycle Draft Zone

Natjecatelj može ući u draft zonu u slijedećim slučajevima (prema subjektivnoj procjeni službenog osoblja):

a) Ako natjecatelj uđe u draft zonu i prođe je za vrijeme od 30 sekundi, (15 sekundi za natjecatelje iz iste starosne kategorije)

b) Zbog sigurnosnih razloga

c) Kod stanica za okrijepu

d) Na ulazu ili izlazu u prijelazno-transition područje

e) Na oštrim skretanjima

f) Ako službeno osoblje dopusti drafting na dijelovima staze zbog prirodnih prepreka, radova, sigurnosnih razloga.

E.2.5 Pravila za pretjecanje

Natjecatelj je prijeđen u trenutku kada je prednji točak drugog takmičara u ravnini njegovog. Nakon što je preteknut, natjecatelj mora brzo izaći iz drafting zone vozača ispred njega.


E.2.6 Draft zona vozila

Motocikli su jedina prijevozna sredstva dozvoljena na bilo kom dijelu staze. Svi vozači, službeno osoblje, medijsko osoblje moraju nositi propisno učvršćene motociklističke kacige tokom cijele trke kada su na motoru.

a) Draft zona vozila je pravokutnik 35 metara dugačak i 5 metara širok, koji okružuje svako vozilo na biciklističkom dijelu staze. Prednji rub vozila je centar 5 metara širokog pravokutnika.

b) Natjecatelji ne smiju ulaziti u tu zonu. Obveza da se drži toliko propisno rastojanje imaju vozači vozila i službeni kontrolori vozila. Sva prijevozna vozila na stazi se trebaju pridržavati uputa organizatora za to natjecanje.