SVJETSKE   REKORDERKE  (maraton)

Literatura: „World Record Breakers in Track & Field Athletics“ – Gerald Lawson

Prevod: Janko

                U rubrici SVJETSKI REKORDERI odajemo dužnu počast svjetskim rekorderima u trčanju na duge pruge, ljudima koji su svojim rezultatima oduševljavali sve prave poklonike atletike i, na kraju krajeva, postavljali vremenske barijere koje su u trenucima postavljanja bile apsolutni vrhunac ljudskih mogućnosti.

            Nijedna ženska atletska disciplina nije se tako teško izborila za svoj priznati status kao maraton. Prve maratonke su često bile izvrgnute podsmjesima, uvredama pa čak i fizičkim zlostavljanjima. I to ne tako davno. Na Bostonski maraton se 1967. godine prijavila izvjesna Kathrine Switzer ali pod imenom K. Switzer, i na taj način prevarila organizatora i dobila startni broj, što u to vrijeme nije bilo moguće jer je ženama bio zabranjen nastup na maratonima. Katherine je trčala u trenirki s dugačkim nogavicama i rukavima. U jednom trenutku prateći autobus s novinarima i direktorom trke Jockom Sempleom je prošao pored nje i jedan je novinar zamijetio ženstveni korak «maratonca» sa startnim brojem 261, pored kojeg je na startnoj listi pisalo K. Switzer. Dobacio je direktoru Sempleu: «Hej, Jock, ovaj trkač K. Switzer izgleda dosta dobro». Semple nije imao baš puno smisla za šalu. Zaustavio je autobus i istrčao pred Katherina galameći «Get the hell out of my race!» (nema potrebe za prevodom), u želji da joj strga startni broj, ali je Katherine trčala u društvu svog zaručnika koji je odmah reagirao i odgurnuo Samplea, pri čemu su mu pomogli i ostali maratonci koji su se našli u blizini. Katherine Switzer je na kraju došla na cilj dočekana gomilom novinara. Taj incident je skrenu pažnju na potrebu žena za ravnopravnost i na sportskim borilištima i smatra se neformalnim početkom ženskog maratonskog pokreta, mada je prošlo još punih pet godina dok je službeno odobren nastup ženama u toj disciplini.

            Ženski maraton se na Olimpijadi pojavio tek 1984.g. A prošle godine, na «Rock'n'roll Marathonu» u San Diegu, u američkoj saveznoj državi Californiji po prvi puta u povijesti je na jednom maratonu nastupilo više žena (8,000) od muškaraca (7,000).


*  Violet Piercy (England)

Violet Piercy je, navodno, davne 1926.g. trčala u Londonu maraton na olimpijskoj stazi od Windsora do Chiswicka u vremenu 3:40:22. Ova gola činjenica stoji u zapisniku s tog maratona, ali nema ni fotografije, niti službene potvrde njezinog trčanja, tako da u svim sportskim enciklopedijama stoji opaska da se ovaj navod «tretira pod izvjesnom dozom sumnje».

*  Merry Lepper  (USA)

Merry Lepper je trčalaWestern Hemisphere Marathonu američkom gradu Culver City 16.12.1963.g. Ona i njezina prijateljica Lyn Carman su se skrivale u grmlju prije početka trke, a nakon starta su istrčale na stazu trčeći iza muškaraca. Lyn Carman je odustala nakon 32 kilometra a Merry Lepper je stigla na cilj u vremenu 3:37:07. Osim podatka da je tada imala 20 godina, da je studirala i bila plavuša ništa se o njoj više nije saznalo jer nije bila službeno prijavljena. Međutim, kako se u maratonu ne vode svjetski rekordi, već samo «najbolji rezultati», u tom trenutku je to bio najbolje istrčani ženski maratonski rezultat i samim tim ušao u anale ove discipline.

* Dale Greig (Velika Britanija, 1937)

Dale Greig je rođena u škotskom gradiću Paisleyu 1937.g. skupa sa svojom sestrom blizankinjom. Tokom školovanja, u 50-im godinama, upravo minulog stoljeća, učlanila se u lokalni kros-klub «Tannahill Harriers». Godine 1964. je ljetovala na otoku Isle of Wight u gradu Ryde-u, gdje se održavao maraton. Kako nije bila službeno prijavljena, startala je 4 minute prije muškaraca a tokom cijele trke pratila su je kola hitne pomoći. Na cilj je došla u vremenu 3:27:45, i to se smatra prvim autentičnim svjetskim rekordom u ženskom maratonu. Tokom svoje trkačke karijere ostvarila je nekoliko zapaženih rezultata u krosu, osvojivši titulu prvakinje Škotske 1960, 1962, 1964 i 1968 godine. U tom vremenu jako malo žena je trčalo duge staze i Dale Greig se smatra pionirom LSD-a (long slow distance), a ostat će zapisano da je ona prva žena koja je maraton trčala ispod 3 i pol sata.

* Mildred Sampson  (Novi Zeland, 1933)

Dva mjeseca poslije događaja na otoku Isle of Wight, u Aucklandu (Novi Zeland), na Owairaka Marathonu, nastupila je i petorostruka prvakinja Novog Zelanda u krosu Mildred Simpson i došla na cilj za 3:19:33. Zanimljivo je da je počela trčati tek sa 27 godina, ali nasljedni geni (otac četverostruki državni prvak u krosu) očito nisu marili za tu činjenicu. Mildred je nastupila i tri puta na svjetskom prvenstvu u krosu, a zadnji put 1973.g. u svojoj 40-oj je zauzela 24. mjesto.

* Maureen Wilton  (Kanada, 1953)

Maureen Wilton, zvanaMo”, priskrbila si je crticu u povijesti kao najmlađa atletska svjetska rekorderka u obje (muška i ženska) konkurencije. Na maratonu «Eastern Canadian Championship» održanom u Torontu 1967.g. nastupila je kada je imala samo 13 godina. Trka se održavala tri tjedna nakon incidenta Katherine Switzer u Bostonu, koji je privukao veliku pažnju sportske javnosti i kontroverzne reakcije. Jedna od pozitivnih je bila i poziv na maraton u Torontu, na koji se Katherine odazvala, ali s obzirom da nije imala dovoljno vremena za oporavak, trčala je sporo i jedva je stigla na cilj. Ali, zato je Mo Wilton trčala izvrsno i ušla u cilj nakon petorice muškaraca s vremenom 3:15:22. Pobjednik Jim Beisty je tada trčao 2:42:32. Maureen Wilton je bila niska i mršava, a u to vrijeme je imala samo 36 kilograma. Prije ove trke trčala je tek tri godine, inspirirana svojim starijim bratom  Dannyem, kojeg je uskoro počela pobjeđivati. Pobijedila je na prvenstvu Kanade u krosu 1966.g., ali pošto je tada imala tek 12 godina, i po pravilniku nije mogla biti prvakinja (?!), pobjednički pehar je dodijeljen drugoplasiranoj u trci. Nakon prerano uspješne karijere, nedugo po završetku opisanih događaja, nestala je iz sportskih krugova, posvetivši se nastavničkoj profesiji u svom Torontu.

* Anni Pede-Erdkamp  (Njemačka, 1940)

Anni Pede-Erdkamp je prva njemačka pionirka maratonskog ženskog pokreta. Vijesti iz Bostona i Toronta dospijele su i u Europu. S puno skepse se komentirao rezultat Mo Wilton, sumnjajući u vjerodostojnost činjenice da i žene mogu tako brzo trčati maratonsku trku. Atletski trener Dr. Ernst van Aaken je organizirao trku kako bi “nevjernim Tomama” dokazao da žene isto tako mogu biti izdržljive. U Njemačkoj je u to vrijeme isto bio zabranjen nastup ženama na službenim maratonima pa je trka bila više neformalna, a sudionici su bili pozvani od strane Ernsta van Aakena, kako bi pravili društvo njegovoj štićenici Anni. Ona je stigla na cilj u vremenu 3:07:26 i time postavila novi svjetski rekord. Neko vrijeme je izbivala zbog poroda i vraćala se trčanju, a na maratonu je nastupila opet 1974.g. na prvom isključivo ženskom maratonu u Waldnielu postigavši rezultat 3:24:00.

* Caroline Walker (USA, 1954)

Caroline Walker je još jedna tinejdžerka koja se uspjela okititi titulom svjetske rekorderke u tim ranim godinama ženskog maratonskog pokreta. U svojoj 16-oj godini, visoka 153 cm i teška 40 kg, nastupila je na maratonu u Seasideu, u Oregonu, i postigla rezultat 3:02:53, približivši se maksimalno vremenskoj barijeri od 3 sata. Atletski svijet je tada shvatio da je trčanje maratona za žene ispod te magične granice samo pitanje vremena.

* Beth Bonner (USA, 1952)

18-godišnja Beth Bonner se toj granici približila još više na maratonu u Philadelphiji 1971.g. Rezultatom 3:01:42 skinula je još 70 sekundi sa svjetskog rekorda. Maraton se trčao u gradskom parku Fairmontu, a žene još uvijek nisu bile službeno «dobrodošle». Međutim, te jeseni, na New York City Marathonu, održanom u Central Parku (očito se tada maratoni još uvijek nisu trčali gradskim ulicama), Path Bonner je stigla na cilj kao 34-a u vremenu 2:55:22, a iza nje, nakon samo 42 sekunde, kao 35-a u cilj ulazi Nina Kuscsik u vremenu 2:56:04. Smatralo se u tom trenutku da su to prve dvije žene koje su trčale maraton ispod 3 sata. Ali… tada je stigla vijest iz Australije.

* Adrienne Beames (USA, 1952)

Adrienne Beames je ipak prva probila barijeru od 3 sata. Samo 19 dana prije nego je održan maraton u New Yorku, na kojemu su Bonner i Kuscsik trčale ispod 3 sata održan je manje-više privatan maraton u australskom gradiću Werribeeu u kojem je Beamesova postigla nevjerojatan rezultat 2:46:30, čak 15 minuta bolje od dotadašnjeg najboljeg rezultata. Međutim, i priča oko tog maratona ima svoj čudan tok. Naime, Adrianne i njezin trener su godinama pokušavali nagovoriti australski atletski savez da joj dopusti nastup na jednom od službenih maratona i svaki put su bili uredno odbijeni. Nakon nekoliko godina odbijanja došli su na ideju o organizaciji privatnog maratona, a svi učesnici su bili njihovi sportski prijatelji. Adrianne je bila jedina ženska učesnica a staza je «pošteno» izmjerena. Beamesova je trebala nastupiti na Olimpijadi u Münchenu na 1500 metara, ali je suspendirana iz nacionalnog tima jer je nastupila na marathonu u Sydneyu bez njihovog odobrenja. Duboko potrešena tom odlukom, odlazi u Ameriku i nastupa na uličnim trkama diljem USA. Još jedanput je nastupila na maratonu, 1977.g. u Phoenixu, u Arizoni, i ostvarila gotovo identičan rezultat 2:46:25, čime je odagnala sumnje u svoj svjetski rekord postavljen 6 godina ranije. Adrianne Beames trenutno živi u Melbourneu, gdje radi kao fizikalni terapeut.

* Cheryl Bridges (USA, 1947)

Cheryl Bridges počela je trčati kako bi izgubila nešto na težini i popravila malo liniju. U srednjoj školi su joj dozvolili da trenira, ali na suprotnoj strani atletske staze, kako ne bi mušku trkačku populaciju «nepotrebno uznemiravala». Njezini uspjesi su bili donekle omalovažavani, ali punu satisfakciju je dobila kada je od koledža Indiana State University dobila prvu žensku atletsku školarinu. Pune četiri godine trčala je za svoj koledž kao jedina ženska članica tima, čime je dala inspiraciju mnogim ženama u to vrijeme da se počnu baviti trčanjem. Poznati američki atletski trener Bill Dellinger 12 mjeseci ju je trenirao isključivo putem pisama. Godine 1970-e je iskoristila Culver City Marathon za dugački trening i nakon 30 kilometara lagano joggirala uz hodajuće dijelove. Posramljena spoznajom da nije u stanju pretrčati cijelu maratonsku stazu odlučila se puno bolje pripremiti za sljedeći nastup dogodine. Nakon godinu dana ponovo nastupa na Culver City Marathonu i s rezultatom 2:49:40 popravlja svjetski rekord Beth Bonner, star 75 dana za novih 5 i pol minuta, unatoč incidenta na 38-om kilometru, kada je napadnuta od strane nezadovoljnog trkača kojeg je prestizala (u potpunosti ga razumijem – op.ur.). Statističari još uvijek ne priznaju rekord Adrianne Beames.

* Michiko Gorman (USA, 1935)

Michiko je dijete japanskog bračnog para a rodila se u Kini. U Ameriku je doselila neposredno nakon rođenja. Bila je 38-godišnja kućanica kada je postavila svjetski rekord u maratonu. Bila je visoka 154 cm i teška svega 39 kg. Počela je trčati sa 33 godine kao jogger. Ali, ubrzo se «zakačila» i nakon dvije godine nastupa na svom prvom maratonu. Svjetski rekord postavila je na Culver City Marathonu, a dotadašnji rekord Cheryl Bridges, postavljen na istoj stazi dvije godine ranije, popravila je za još 3 minute (2:46:36). Michiko je nakon toga dva puta pobjeđivala u Bostonu ('74 i '77) i New Yorku ('76 i '77).  Svoju «dvostruku krunu '77» je ostvarila kada je imala 41 godinu?! Zadnju trku je imala 1982.g. na Tokyo International Marathonu (47 godina), nakon čega je morala napustiti trčanje uslijed teške ozljede koljena.

* Chantal Laglance (Francuska, 1955)

Chantal je još jedna tinejdžerka koja je odigrala jednu od ključnih uloga u ranim godinama ženskog maratonskog pokreta. Sa 17 godina trčala je svoj prvi maraton za 3:10. Prvi maraton na kojem su nastupile isključivo žene održan je u njemačkom Waldnielu 1974.g. Pobijedila je domaća maratonka Liane Winter (2:50:31) a drugo mjesto je zauzela Laglance (2:51:45). Samo pet tjedana kasnije, Chantal nastupa na maratonu Etienne Gally u belgijskom gradu Nivellesu i pobjeđuje u vremenu novog svjetskog rekorda 2:46:24. Taj rezultat je bio bolji i od kontroverznog rekorda Adrianne Beames, koji je dugo vremena unosio pomutnju među atletske statističare. Nakon ovog maratona postojao je samo jedan rekord i jedna rekorderka. Chantal je svjetski rekord popravila još jednom, tri godine kasnije, u španjolskom Oyarzunu, gdje je trčala 2:35:15. Nažalost, ruptura ahilove tetive je zaustavila njezin veliki trkački napredak. No, vratila se trčanju nakon niza operacija i postavila još dva svjetska trkačka rekorda, ovoga puta na 100 km ('80 i '84). Punih 23 godine nakon svog prvog maratona, Chantal Laglance nastupa na maratonu u Parizu '95 i postiže odličan rezultat 2:42:06, na kojem bi joj pozavidio i poneki hrvatski muški «elitni» trkač.

 * Jacqueline Hansen (USA, 1948)

Jackie Hansen je još jedna predvodnica američkog ženskog maratonskog booma 70-ih godina. Osim toga, povijest će je pamtiti kao prvu ženu koja je 42,195 metara pretrčala ispod vremenske barijere 2:40. Za razliku od nekih tinejdžerskih maratonskih pionirki tog doba, Jackie je počela trčati u svojoj 23-oj godini, postigavši odmah meteorski uspon. Odmah na prvom maratonu na kojem se prijavila, nakon samo godinu dana trčanja je pobijedila (Culver City '72). A sljedeće godine i u Bostonu! Svjetski rekord (Culver City '74 - 2:43:54) postavila je nakon samo tri godine trčanja. U svojoj maratonskoj karijeri '72 – '82 pobijedila je na 12 od 18 maratona na kojima je nastupila. Svoj drugi svjetski rekord (2:38:19) postavila je u Eugenu, Oregon, u gradu koji se tada smatrao trkačkom prijestolnicom Sjedinjenih Država. Kada se maraton izborio za svoje mjesto u porodici olimpijskih sportova, Hansen je imala 35 godina, nova generacija mladih američkih maratonki je ubrzano napredovala i Jackie na trialsima nije uspjela izboriti učešće na tom revolucionarnom događaju.

* Liane Winter (Njemačka, 1942)

Liane Winter je svoj maratonski uspjeh dugo gradila, a svoju prvu veliku pobjedu je ostvarila u svojoj 32-oj godini u Bostonu '75, kada je i postavila svjetski rekord – 2:42:24. To je bilo tek četvrto izdanje bostonskog maratona na kojemu su mogle službeno nastupati i žene. Godinu dana ranije pobijedila je na prvom isključivo ženskom maratonu u Waldnielu, kojeg je organizirao Dr. Ernst van Aaken, veliki promoter ženskog trčanja na duge pruge i maratone. Na toj trci je Winter postavila važeći europski rekord – 2:50:31. Dugo je bila član nacionalnog tima u krosu, ali je počela trenirati po programu van Aakena dužinu i to joj je omogućilo novu, uspješniju atletsku karijeru. Još je nekoliko puta nastupila na državnim maratonskim prvenstvima, a 1979.g. i pobijedila u svojoj 37-oj godini.

* Christa Vahlensieck (Njemačka, 1949)

Još jedna njemačka trkačica koja je ostavila traga u europskom i njemačkom trkačkom pokretu sredinom 70-ih. Na onom čuvenom prvom ženskom maratonu u Waldnielu Christa je zauzela treće mjesto s rezultatom 2:54:40. Drugo izdanje tog maratona, koji je postao sinonim za ženski maratonski pokret u Europi, održan je dvije godine kasnije i na njemu je Vahlensieckova pobijedila s rezultatom 2:45:25. Svoj prvi svjetski rekord je postavila u zapadnonjemačkom Dulmenu 1975.g. (2:40:15). Dvije godine kasnije, na državnom prvenstvu održanom u Berlinu, postavlja novi svjetski rekord – 2:34:47. Taj nivo je još dugo zadržala, jer je 12 godina kasnije, u svojoj 40-oj godini još uvijek trčala maratone ispod 2:35. Ali, svijet je napredovao. Zadnjih 10-ak godina Christa trči čisto iz zabave, najviše zahvaljujući mnogobrojnim ortopedskim ozljedama.

* Grete Waitz (Norveška, 1953)

Grete Waitz je već bila visoko etablirana svjetska trkačica prije nego se posvetila trčanju maratona. Držala je svjetski rekord na 3000 metara, kojega je popravljala dva puta ('75 i '76). Godine 1978-e je na poziv legendarnog promotera New York City Marathona Freda Lebowa nastupila po prvi put na maratonu, više iz želje da po prvi put vidi Ameriku, u kojoj do tada nikada nije gostovala. Odmah je pobijedila i s impresivnim rezultatom 2:32:29 postavila novi svjetski rekord. Ne znajući puno o tome kako trčati maraton došla je na cilj potpuno iscrpljena a i iznenađena kada su joj rekli da je to rekordno vrijeme. To je pokazalo koliko još rezerve i rezultatskog potencijala leži u njoj. Fred Lebow ju je pozvao i sljedeće godine, naravno, što je Grete Waitz nagradila s još jednom pobjedom i s još jednim svjetskim rekordom (2:27:32), čak pet minuta boljim od prošlogodišnjeg. U New York se ponovo vratila i sljedeće godine i napravila hat-trick. Tri pobjede iz tri pokušaja s tri svjetska rekorda. Ovoga puta rezultat je glasio 2:25:41, vrijeme s kojim se i danas pobjeđuje u Velikoj Jabuci. New York City Marathon je u to vrijeme proživljavao svoje zvjezdane trenutke slave, najviše zahvaljujući upravo Greti Waitz, istinskoj kraljici maratona i New Yorka, u kojem je pobijedila čak devet puta?! Možda i najveće njezino dostignuće u New Yorku je bilo ono 1992.g. kada je trčala tokom cijelog maratona s Fredom Lebowom, kome je neposredno prije dijagnosticiran rak mozga u akutnoj fazi. Fred je odlučio da tada otrči svoj posljednji maraton, pa je malo joggirao, hodao, stajao i povremeno trčkarao cjelo vrijeme u društvu Grete Waitz. Na kraju su došli na cilj za 5 sati i 32 minute. Lebow je umro dvije godine kasnije. Na taj način se odužila čovjeku koji ju je uveo u svijet maratona. Grete je još jednom postavila svjetski rekord, i to u Londonu '83. Spustila je rezultat za dodatnih 13 sekundi (2:25:28). Taj rekord je samo prespavao, jer drugo jutro, u ponedjeljak, trčalo se u Bostonu…

* Joan Benoit (USA, 1957)

Joan Benoit je u početnoj fazi svog sportskog života skijala, ali se nakon ozljede noge prebacila na trčanje. Maratonski debi je imala u svojoj 22-oj godini kada je pokazala određeni potencijal s rezultatom 2:59:54. Samo tri mjeseca kasnije napravila je dramatičan napredak pobijedivši na Bostonskom maratonu sa 2:35:15, što je ujedno bio i američki rekord. U Bostonu je pobijedila i dvije godine kasnije ('81), i još jednom '83, kada je postavila svjetski rekord 2:22:43, samo dan poslije Grete Waitz, koja je to napravila u Londonu. Iste godine nije trčala maraton na svjetskom atletskom prvenstvu (kojeg je dobila Waitz), jer joj se nije uklapao u dugoročniji program priprema za prvi ženski olimpijski maraton dogodine u Los Angelesu. Tako se desilo da dvije najveće maratonke tog doba nisu nastupile jedna protiv druge prije tog velikog događaja. Međutim, sav trud Joan Benoit je tri tjedna prije olimpijskog kvalifikacijskog maratona (USA trials) izgledao uzaludan, jer joj se ozljeda koljena naglo pogoršala. Donijela je hrabru odluku i podvrgla se artroskopskoj operaciji koljena prije trke. Samo 17 dana nakon operacije pojavila se na startu maratona kako bi se izborila za pravo nastupa na Olimpijadi. Pobijedila je s rezultatom 2:31:04! Na već legendarnom olimpijskom maratonu napravila je bijeg iz vodeće grupe već na 5-om kilometru. Ostale favoritkinje, među kojima je bila i Grete Waitz, nisu reagirale, očekujući da će Benoit pasti u drugom dijelu staze. Kad je oko 30-og kilometra Grete Waitz vidjela da je vrag odnio šalu, upustila se sama u potjeru za bjegunkom. Prekasno. Benoit je već napravila prednost koja se nije mogla nadoknaditi. Ušla je u cilj s rezultatom 2:24:52, a minutu i pol kasnije i Waitz. Joan Benoit je imala još jedan veliki trijumf, kada je u Chicagu '85, u direktnom obračunu pobijedila Ingrid Kristiansen, u to vrijeme već aktualnu svjetsku rekorderku. Nakon toga uslijedile su ozljede koje su je udaljile iz svjetskog vrha. Međutim, Joan Benoit je i danas još uvijek aktivna trkačica. Nastupa diljem Amerike u svojoj veteranskoj kategoriji (Ž40), gdje s lakoćom pobjeđuje, trčeći maratone oko 2:40.

  * Ingrid Kristiansen (Norveška, 1956)

Ingrid Kristiansen i Grete Waitz je bio veliki norveški duet nepobjedivih maratonki koji je puno pomogao daljnjoj popularizaciji ženskog trčanja na duge staze. Ingrid je opisana u prošlom broju jer je od svih ženskih rekorderki držala rekorde i na 10,000m i u maratonu. Pobjeđivala je na svim velikim svjetskim gradskim maratonima: četiri puta u Londonu, dva puta u Bostonu, po jednom u Chicagu i New Yorku. I ona je bila učesnica olimpijskog maratona u Los Angelesu, trčeći u pratećoj grupi i očekujući trenutak kada će Benoit platiti svoj brzi početak. Na kraju je zauzela tek četvrto mjesto. Svjetski rekord je postavila u Londonu '85, kada je stari rekord Joan Benoit popravila za još minutu i pol (2:21:06). Taj rekord se uspio održati punih četrnaest godina, čime je ušao u anale kao trkački rekord koji se najduže održao na vlasti. Još jednu neobično važnu pobjedu je ostvarila u Houstonu '93, kada je pobijedila u svojoj 37-oj godini, samo pet mjeseci nakon što je na svijet donijela svog sina Gautea.

            Zaključak: Iako je rekord Ingrid Kristiansen dugo vremena djelovao nedodirljivo, novi rekordi Tegle Loroupe ukazuju na nešto što bi se trebalo dešavati tokom sljedećih godina, a to je masivno poboljšanje ženskog svjetskog rekorda u maratonu. Jer, veliki napredak afričkih i japanskih trkačica, koji još uvijek nije dao svoj optimum obećava spuštanje rekorda čak i do 2:17 u narednih nekoliko godina. Već sada Kenija raspolaže s nekoliko kandidatkinja koje su u stanju pretrčati maraton ispod 2:20. Samo je pitanje dana kada će se poklopiti ravna staza, idealni vremenski uvjeti, dobar ritam pejsmejkera, dobra konkurencija i dobar motiv ($$$) i evo rekorda, možda već ove godine u Londonu, Chicagu, Bostonu, Berlinu, Tokyu ili Rotterdamu. Može oklada?

Statistika svjetskog ženskog rekorda u maratonu

3:40:22

Violet Piercy

V. Britanija

London

03.10. '26.

3:37:07

Merry Lepper

USA

Culver City

16.12. '63.

3:27:45

Dale Greig

Engleska

Ryde

23.05. '64.

3:19:33

Mildred Sampson

Novi Zeland

Auckland

21.07. '64.

3:15:22

Maureen Wilton

Kanada

Toronto

06.05. '67.

3:07:26

Anni Pede-Erdkamp

 Njemačka

Waldniel

16.09. '67.

3:02:53

Caroline Walker

USA

Seaside

28.02. '70.

3:01:42

Beth Bonner

USA

Philadelphia

09.05. '71.

2:46:30 *

Adrienne Beames

Australija

Werribee

31.08. '71.

2:55:22

Beth Bonner

USA

New York

19.09. '71.

2:49:40

Cheryl Bridges

USA

Culver City

05.12. '71.

2:46:36

Michiko Gorman

USA

Culver City

02.12. '73.

2:46:24

Chantal Leglance

Francuska

Nivelles

27.10. '74.

2:43:54

Jacqueline Hansen

USA

Culver City

01.12. '74.

2:42:24

Liane Winter

Njemačka

Boston

21.04. '75.

2:40:15

Christa Vahlensieck

Njemačka

Dulmen

03.05. '75.

2:38:19

Jacqueline Hansen

USA

Eugene

12.10. '75.

2:35:15

Chantal Leglance

Francuska

Oyarzun

01.05. '77.

2:34:47

Christa Vahlensieck

Njemačka

Berlin

10.09. '77.

2:32:29

Grete Waitz

Norveška

New York

22.10. '78.

2:27:32

Grete Waitz

Norveška

New York

21.10. '79.

2:25:41

Grete Waitz

Norveška

New York

26.10. '80.

2:25:28

Grete Waitz

Norveška

London

17.04. '83.

2:22:43

Joan Benoit

USA

Boston

18.04. '83.

2:21:06

Ingrid Kristiansen

Norveška

London

21.04. '85.

Napomena: Knjiga „World Record Breakers in Track & Field Athletics“ se pojavila u prodaji tokom '98, tako da dva posljednja rekorda Tegle Loroupe (Rotterdam '99 i Berlin '99) nisu obrađeni.